Posted by on 2018-09-09

Kada je pravo vreme za kupovinu cipela i kakva cipela za prohodavanje treba da bude?

Prohodavanje zdravog deteta se očekuje do 18. meseca.

Prohodavanju prethodi priprema deteta za vertikalizaciju, koja je veoma važna i ima individualni karakter kod svakog deteta. Dete uvek ima motiv za kretanje i kroz promenu položaja, isprobavanje motornih strategija uči o svom telu i prostoru kroz koji se kreće.

Vrlo često roditelji dete drže za ruke da bi hodalo jer dete to traži ili ga stavljaju u dubak da bi malo hodalo misleći da mu tako pomažu u prohodavanju.

Zašto to nema koristi kada je prohodavanje u pitanju?

Telo se uvek kreće kao celina a mozak pamti šeme pokreta onako kako ih mi aktivno izvodimo.
Momenat uspravljanja i prohodavanja u uzrastu do 18 meseci je jedan od najsnažnijih dozivljaja i za dete i za porodicu.

Ali za uspravan stav i njegovo održavanje osim želje deteta da hoda, potrebno je da se uspostavi još puno posturalnih mehanizama koji su nam neophodni da bi dete steklo poverenje u svoje telo i napravilo svoje prve korake.

Kako do toga dolazi?

Upravo neprekidnim samostalnim isprobavanjem načina na koji će doći do onoga što želi, puzi uspravlja se, izvodi bočni hod držeći se uz nešto prelazi od jednog do drugog dela nameštaja, stoji kratko bez pridržavanja, pravi par koraka u slobodnom prostoru. Kažemo da je dete prohodalo kada napravi 7 samostalnih koraka u prostoru.

Pri svim ovim aktivnostima roditelji uglavnom posmatraju položaj stopala.
Ponovićemo još jednom da će se stopalo postaviti uvek na način da osigura stabilnu poziciju tela ka spolja ili je baza oslonca široka pa je oslonac unutrašnjom stranom stopala ili na neki drugi način. Masno jastuče na dečjim stopalima je prisutno do treće godine pa to dodatno zbunjuje da li dete ima ravna stopala.

Dolazimo do kupovine cipela.

Da li je potrebno kupiti cipele za prohodavanje čim se dete uspravi da bi na neki način i ne dozvoljavati detetu da hoda u kući bez obuće da ne bi deformisalo stopalo.

Odgovor je ne.

Cipele se detetu kupuju kada prohoda i obuvaju kada dete izlazi napolje.

Drugo pitanje je koja je cipela najbolja da li treba da ima uložak bude duboka da štiti zglob i sl.

Nastavak: Kako odabrati cipele  za dete.

Autor
Prim. Dr Danijela Vukićević
dečji fizijatar