Posted by on 2018-10-25

U toku trudnoće i naročito nakon porođaja dolazi do razmicanja dve mišićne trake musculusa rectusa abdominisa /six pack/. Češće se pojavljuje kod višerotki, starijih porodilja, kod majki koje imaju krupniji plod ili nekoliko plodova.

Usled širenja materice aponeuroza kojom je ovaj površni mišić vezan se rasteže i mišićna tela se razmiču ostavljajući potencijalno mesto za pojavu kile.

Nekada dolazi do samostalnog smanjenja razmaka, ali ukoliko posle osam nedelja i dalje postoji razmak koji je širi od 1,5 poprečnih prstiju treba reagovati.

Za prevazilazenje ovog problema primenjuje se kineziterapija ili terapija pokretom koja mora imati za cilj jačanje poda karlice, određene vežbe disanja, jačanje mišića transverzusa abdominisa i jačanje unutrašnjeg i spoljnjeg bočnog mišića kao rektusa abdominisa na kraju. Pogrešna je ideja o jačanju /six pack/ na samom početku jer takav način vežbanja može dovesti do komplikacija. Vežbanje mora biti postupno i neopterećujuće, ciljano i što je najvažnije uz strogu kontrolu pokreta i izolovane kontrakcije željenog mišića.

Važno je napomenuti da je ovaj problem rešiv i nakon nekoliko godina od porođaja, naravno ako se u međuvremenu nisu pojavile komplikacije diastase.

Komplikacije

  • Kila prednjeg trbušnog zida
  • Slabost mišića poda karlice
  • Stres inkontinencija
  • Bol u donjem delu leđa
  • Bol u podu karlice


Autor
Dr Vesna Stefanović Nikolić
specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije