Posted by on 2019-03-19

Stopalo je deo tela koje, od momenta kada se uspravimo, “nosi” našu telesnu masu.

Verovatno je i zbog toga stalna briga roditelja, baka, deka, stručnjaka, usmerena ka tome da li je struktura stopala dobra.

Ako zaobiđemo priču o anatomiji stopala, o čemu je pisano ranije, i fokusiramo se samo na funkciju, hajde da vidimo kakve veze ima lepo vreme sa razvojem stopala.

Kada posmatramo kretanje tela, primetićemo da bilo koja promena položaja tela, automatski povlači i promenu položaja stopala.

Stopala će se uvek namestiti tačno tako da telu daju najstabilniji oslonac.

Kako sada lepo vreme utice na razvoj decjeg stopala.

Deca su u neprekidnoj potrebi za kretanjem.

Neprekidno trče, skaču, penju se, provlače, šutiraju bacaju loptu, trče uzbrdo, nizbrdo, žele da se penju na stepenice obožavaju poligone, takmičenja, bodrenje da mogu još jednom i još jednom da ponove istu aktivnost.

Vole da se izuju i bosi trče po travi, pesku, šljunku.

A odrasli ih sprečavaju u želji da ih zaštite od padova, prljanja, zaraza i drugih opasnosti koje  vrebaju na livadama, igralistima terenima za sport.

Lepo vreme je prilika da i roditelji i deca budu zajedno napolju u igrama koje stimulišu kretanje na najrazličitije načine.

Poligoni koje možete napraviti od jednostanih rekvizita: krugova, štapova, kanapa,  lopti,  čunjeva, služe da deca ciljano vežbaju promenu pravca kretanja,  skakanje,  procenu udaljenosti poboljšanje brzine,  spretnosti i koordinacije u motornim aktivnostima.

Bacanje većih lopti (za manju  decu košarkaška,  fudbalska, za vecu pilates lopte),  nadvlačenje konopca, penjanje, aktivira celo telo.

Ponavljanje aktivnosti, naravno primereno uzrastu, jača celo telo a samim tim i muskulaturu stopala, postavlja telo u osovinu, koja automatski dovodi i stopalo u adekvatnu poziciju.

Nikakvi ulošci, niti specijalne cipele, neće “popraviti” poziciju stopala,  već će ga naprotiv pasivizirati.

Stopalo i dečje i odraslih, voli da bude bez obuće, u kontaktu sa tlom i prirodnim terenima.

Zato lepo vreme ima višestruku korist:

  • boravite napolju u dobroj interakciji sa svojim detetom u aktivnostima koje i vašim i dečjim telima omogućavaju da rade ono za šta su dizajnirana a to je kretanj
  • kroz igru stimulišete sve sisteme: vizuelni, taktilni, proprioceptivni, mišićni
  • omogućavate vašem detetu bolji focus, brže čitanje, spretnije baratanje olovkom, matematičkim veštinama

Dragi roditelji, najlepše vreme u odrastanju vašeg deteta je vreme provedeno u igri.

Igra je način komunikacije i način učenje i za vas i za vašu decu.

 

Autor
Prim. Dr Danijela Vukićević
dečji fizijatar