Posted by on 2018-09-09

Za stopalo kažu da je „savršen brak između strukture i funkcije“. Stopalo je izgrađeno od 26 kostiju, 2 sezamoidne kosti, 33 zgloba, 19 mišića i 107 ligamenata.

Gusta mreža senzitivnih nervnih završetaka (nervni završeci stopala su po tipu isti kao oni koji se nalaze na licu i genitalijama), čini ga izuzetnim senzitivnim organom. U stopalu se nalazi i oko 250 000 žlezda (znojenje, miris stopala).
Fetus u uterusu neprestano opipava stopalima zidove materice (granica, promena položaja).

Kada se rodi neprestano pokreće stopala: opipava granice prostora, okreće stopala jedno prema drugom, trlja jedno o drugo, hvata i ispituje igačke stopalima isto kao što to čini i rukama. Oko šestog meseca hvata šakama stopala i stavlja ih u usta, jako lupa stopalima o podlogu, trlja stopala o podlogu.

Negde oko prvog rođendana, najveći broj dece upoznaje stojeći položaj. Onog momenta kada dete počne da stoji, oslanja se unutrašnjom stranom stopala. To je razlog za brigu većine roditelja koji smatraju da upravo zbog toga moraju nabaviti cipele za prohodavanje koje će dete nosti preko celog dana kako bi prevenirali mogući razvoj ravnih stopala.

Stopalo mozgu šalje informaciju o stanju podloge (meka, tvrda, klizava, hladna, topla, pod nagibom, gruba…), mozak nakon brze obrade koriguje položaj tela, brzinu i dužinu koraka.
Deci su stalno oznojene i hladne noge. Deca se neprestano kreću, kretanje proizvodi višak toplote i bogatstvo znojnih žlezda na stopaloma i šakama čini da se viška toplote oslobađamo preko stopala.

Od momenta prohodavanja, dete istražuje dalje svoje mogućnosti:penjanje, trčanje, skakanje, provlačenje, nošenje teških predmeta po kući, vuče predmete… Svaka promena položaja tela uključuje i muskulaturu stopala AKTIVNO.

Na pitanje da li obuvati patofne, specijalne cipele, anatomske cipele kako bi prevenirali moguće “deformitete” stopala, pogledajte kako se dete ponaša. Dete izuva i cipele i čarape, voli kada je razgolićeno jer na taj način dobija informacije koje su mu potrebne da bi razumelo svet koji ga okružuje.


Autor
Prim. Dr Danijela Vukićević
dečji fizijatar