Posted by on 2018-09-09

Nezaobilazno pitanje pri pregledu malog deteta u fizijatrijskoj ambulanti, vezano je za stanje stopala:“Da li ima kriva stopala? Hoće li imati ravna stopala?“

Nije čudo što se roditelji raspituju za stanje na stopalima, kada se zna koliko položaj stopala utiče na loše poravnanje tela u uspravnom položaju, a samim tim i do nepravilnog opterećenja ostalih zglobova (kuk, koleno, kičmeni stub).

Ali da krenemo od početka.

Položaj stopala novorođene bebe uslovljen je položajem koje je imalo u materici.

Ako postoji koštani deformitet stopala, lekar iz porodilišta će svakako to notirati i uputiti na dalje preglede kod ortopeda.

Do trećeg meseca, obrasci kretanja deteta su praktično isti oni koje je imalo u materici (izvijanje, odgurivanje, protezanje). Kako je položaj na leđima za dete do trećeg meseca nestabilan, uvek mu treba ponuditi stabilnost, praveći mu „gnezdo“ npr od ćebenceta, kako be se osećalo sigurno i ušuškano kao u materici a nogama dodirivalo granicu prostora.

Stopala neprestano dodiruju površinu na kojoj dete leži, dodiruju telo roditelja kada se bavi njime kroz svakodnevne aktivnosti, trlja stopala jedno o drugo.

Pitanje, da li spavanje na stomaku može uticati na loš položaj stopala u ovom najranijem periodu do trećeg meseca?

Odgovor je da nema velikog značaja kako beba drži stopala dok spava, jer će u budnom stanju, kada uvežbava položaje i aktivira stopala, stopala nastaviti da se aktivno kreću i vrše svoju funkciju ispitivanja podloge, istraživanja granice prostora, obezbeđivanje stabilnosti kada se menja položaj tela.

Od trećeg meseca, nastupa velika transformacija u neurološkom statusu deteta.

Pokreti nasuprot gravitaciji postaju sve raznovrsniji: na leđima hvata kolena i stopala, stavlja u usta, okreće se sa ledja na stomak, na stomaku se postavlja u oslonac na tri tačke, baulja, puzi, sedi, uspravlja se u stojeći položaj. U svim motornim obrascima, stopalo aktivno učestvuje u osiguravanju stabilne pozicije tela kao i u ispitivanju podloge.

 

Savet za razvoj stopala: dozvolite detetu da što više bude bez čarapa i obuće, da ispituje, hvata stopalima, oseti podlogu.

Na taj način stopalo vrši svoju prirodnu funkciju: daje informaciju o stanju podloge, kako bi se na vreme osigurala stabilna pozicija tela, viška toplote se telo oslobadja preko stopala (termoregulacija-deci su stopala stalno znojava i hladna, jer se dete neprekidno kreće, pa samim tim i odaje toplotu), jača strukturu kroz kretanje po različitim vrstama podloga.
Ne obuvajte detetu obuću da bi „prevenirali“ deformitet stopala. Cipele kupite kada dete prohoda a model obuće birajte prema obliku stopala.

U sledećem tekstu: Biranje obuće

U položaju na leđima, dete podiže kolena sve više ka stomaku, ruke su ispred tela, prepliće prstiće na rukama, stopala se „ljube“ i neprestano trljaju jedno o drugo.

U položaju na stomaku, potkolenice su podignute od podloge i stopala se ponovo trljaju jedno o drugo
Od trećeg meseca, motorika deteta se menja, dete stiče sposobnosti aktivnih pokreta nasuprot gravitaciji.

Nastavak priče o stopalima od 3-6 meseca.