Posted by on 2019-04-05

Svako jutro odraz u ogledalu pokaže izgled onoga ko mu se približi i znamo da smo to mi. Ali ko sam ja u stvari? Ovo pitanje mi je sin postavio kada imao otprilike 7 godina, stidljivo ali veoma ozbiljno. Nikad ni pre ni posla nisam čula ikoga da je o tome govorio.

Kao i bela pozadina. Pokušavajući da zaspi, uz sva vrpoljenja koja uz to sleduju, sin mladunac me u nekom momentu pita: “Mama, spavaš li?“.

A ja odgovaram: “Kako da zaspim kada se vrpoljiš!“

A on odgovara: “Mama, ja kada hoću da zaspim, zamislim belu pozadinu“.

Velike misli malih ljudi koje često ne shvatamo ozbiljno jer nam misli beže ka „teškim“ životnim pitanjima.

A život je jednostavan i komplikovan u isto vreme. Kako naći meru?

Radim sa roditeljima i malom decom, dovoljno dugo da stvari posmatram malo drugačije u odnosu na to kako je bilo pre 20 godina kada nisam imala dete i počinjala da se bavim strukom.

Živimo u vremenu digitalizacije, brzine, novca, materijalnih vrednosti.

Pozivamo se na robotiku, razne mašine za pomoć u kući u radu…

Da nam olakša, da olakšamo, da učinimo bržim i lakšim…

Jedna velika istina nam u svemu tome izmiče: da je lepota u malim stvarima, lenjim buđenjima i snenim grljenjima sa voljenima, ispijanju kafe, pripremi kaše koja miriše na cimet ili čokoladu ili jagodu i izjedanju iste uz musava usta, ulepljene ruke, razdragan smeh.

Rastemo i razvijamo se.

Vraćam se na početak: “Šta nas određuje kao čoveka?“

Baš ovo: osmeh majke kada se budimo, laki dodir po obrazu, šaputanje za dobro jutro i laku noć, osećaj da si VOLJEN, da neko ima vremena za tebe, da je neko tu za tebe, temelj na kome gradimo svoju budućnost, koren koji nas čvrsto veže da ne skliznemo i pušta da debljamo stablo i širimo krošnju, PORODICA i onaj ispod čijeg smo krila otišli i uvek ga raširi kada je to potrebno da nam da utehu i snagu, MAJKA.

Ne zaboravljajmo ove jednostavne činjenice, jer je upravo to ono što nas određuje kao ljude i čini ovaj svet svetlim mestom za život.

Autor
Prim. Dr Danijela Vukićević
dečji fizijatar