Posted by on 2019-08-03

Nema veće radosti od posmatranja deteta koje se igra. Igra, večito isprobavanje, kombinovanje, žar u očima, nestrpljivost u prstićima dok okreću, lupkaju, vrte, ređaju, ubacuju, zavlače, lepe, razdvajaju, kombinuju…

Najveći umovi sveta kao što su Leonardo da Vinči i Albert Anjštajn, kao najsvetlije vrline za osvešćivanje neslućenih razmera ljudskog uma navodili su dve stvari: ne prestajte da se čudite i budite radoznali. 

Upravo su to osobine deteta u igri. Radoznali, puni entuzijazma, začuđeni čemu nešto može da posluži. Hvataju se u koštac kao pravi istraživači: najpre pomno posmatraju, zagledaju sa svih strana. Onda istresu sadržaj pa ga razbacuju posmatrajući na koji se način kreće, kotrlja, odskače. Onda ga probaju, vise puta, dok konačno be utvrde i to svojstvo. Prebacuju iz ruke u ruku, vraćaju i vade iz kutije. Onda pogledaju u nas iščekujući našu rekciju na njihove početne eksperimente. Pa kreću dalje u komplikovanije eksperimentisanje. 

Ko pažljivo pogleda, videće najpre da su svi senzorni sistemi deteta uključeni: posmatram, slušam, dodirujem, podižem, ližem…

Kako detetu nudimo igračku, koju igračku je najbolje u kom periodu dati, od čega treba da bude igračka, šta hoću da dete nauči sa tom igračkom. To su pitanja koja sebi postavljamo pre nego kupimo dobru igračku. 

Čemu služi igra?

Kroz igru dete upoznaje sve elemente sa kojima se susreće u stvarnom životu. 

Hajde da krenemo od kupovine. Šta je to što bi dete zainteresovalo u odredjenom uzrastu. 

Podrazumeva se naravno da se igra razlikuje zavisno od uzrasta i interesovanja deteta.     

Na kutijama uvek stoji za koji je  uzrast igračka predviđena.

Ali čak i ako imate igračku koju ste dobili od nekog a nije prilagođena trenutnom uzrastu vašeg deteta razmislite o ovome: najpre da li se dete može povrediti, da li ima delove koji su laki za kidanje pa ih može progutati, od kakvog su materijala.

Prirodni materijali a naročito drvo sa bojama koje su netoksične što mora biti navedeno u deklaraciji, uvek su pametan izbor. 

Kako nudite novu igračku? Nezavisno od uzrasta deteta, novu igračku uvek ponudite tako što je  postavljate na mesto gde se dete igre a ostale igračke sklonite. Uvek pokažite oduševljenje: Šta je to! Nešto novo! Hoćemo da pogledamo šta ima unutra!  Ne žurite sa otvaranjem. Pustite dete da samo pronadje način da ispita. Kad zatraži pomoć otvorite. Posmatrajte kako dete istražuje pa se priključite oduševljavajući se čega sve tu ima. Uvek sačekajte na detetovu reakciju i ne ljutite se ako dete igračku ne prihvati odmah sa entuzijazmom. 

Ostavite je na vidnom mestu, pustite ga  da joj se vraća, ispituje, kombinuje.

Igra je kompleksan proces kao i učenje. Nema žurbe, nema nametanja.

Drveni Viga setovi, sladolet, rolat, sendvič, predstavljaju igračke sa kojima se deca različitog uzrasta rado igraju: drvene su, daju detetovoj šaci dobro informaciju o masi i obliku, jake boje privlače vizuelnu pažnju. 

Manja deca od godinu dana će razdvajati spojene delove, stavljati u usta, ubacivati i vaditi iz kutije, lupkati, davati na nalog. U kasnijem uzrastu, davaće na nalog delove koje imenujete, spajaće celinu iz delova: sladoled, sendvič, rolat. Igrace kobajagi igru, hraniće vas, lutke, sebe, lizati kobajagi sladoled ili šlag sa rolata, spremace ručak tako što će stavljati u kutiju kao u rernu ili na kutiju  koja može biti šporet. Izmedju druge i treće godine sa ovim igračkama možete igrati igru kupovine u prodavnici sa kulturnim obraćanjem: Dobar dan, da li imate…”, hvala, izvolite novac, imam li kusur, doviđenja, vidimo se opet.

Dete može imenovati boje, sastav, uklapati i kombinovati delove glumeći da je sada napravilo nešto novo. Time podstičete detetovu maštu, kreativnost, socijalnu interakciju, fokus u igri, socijalne veštine, emocionalni angažman. Sve ovo će ga naravno sačekati kada se nađe u stvarnom svetu. 

Stoga, kao što rekosmo na početku: budite radoznali, začuđeni, iznova i neprekidno razvijajte svoje potencijale i tako sazrevate i menjate se sa svojim detetom postajući bolji sa svakom novom igračkom i novo smišljenom igrom, strpljivo, temeljno i s puno ljubavi

Autor
Prim. Dr Danijela Vukićević
dečji fizijatar